(06) 51 02 67 96 info@voet-meer.nl

Tips

Luister naar uw voeten

Pijnlijke voeten zijn niet normaal. Verdring de pijn niet maar doe er wat aan. De meeste voetproblemen zijn op te lossen en een goede pedicure kan daar vaak een belangrijke bijdrage aan leveren.

Wassen

Was uw voeten dagelijks met water. Gebruik liever geen zeep. Droog na het wassen altijd zeer goed af, vooral tussen de tenen met een schone handdoek. Trek daarna niet meteen sokken aan maar geef uw voeten de kans om te drogen.

Vochtregulerende crème

Voeten hebben baat bij een verzorgende crème. Bij ieder huidtype hoort een voetcrème. Vraag aan de pedicure welke crème u het beste kunt gebruiken.

Voorkom ingegroeide teennagels

Een ingroeiende nagel is een pijnlijke aandoening die zo snel mogelijk moet worden verholpen. De grootste risicofactoren voor het ontstaan van ingroeiende teennagels zijn druk door slecht passende schoenen, het verkeerd (te kort) knippen van nagels en een weke nagelomgeving door veel baden of transpiratie.

Voorkom problemen bij het nagel knippen

Het goed knippen van uw teennagels is erg belangrijk en kan veel problemen voorkomen. Gebruik bij voorkeur een goede nagelknipper of een nageltang. Knip de nagels recht of vooral ook niet te kort. De hoeken mag u zo nodig iets afronden met een vijl. Knip uw nagels vooral NIET rond om het ingroeien van teennagels te voorkomen.

Laat kloven behandelen

Eeltvorming ontstaat door overmatige druk of wrijving. In feite kan men eelt beschouwen als een bescherming die het lichaam aanbrengt tegen de van buiten komende druk of wrijving.

Soms kan eelt kloven en barsten gaan vertonen. Vaak treedt dit op aan hiel en is dit erg pijnlijk. Deze kloven kunnen zelfs gaan bloeden en ontsteken. De oorzaak is dat het eelt erg droog is.

Maar naast de droge huid spelen meer factoren een rol bij het ontstaan van hielkloven: een staand beroep, een verminderde doorbloeding in de benen en voeten, het dragen van open schoenen en slippers, hormonale veranderingen, medicijngebruik, diabetes, een afwijkende voetstand en overgewicht.

Schoenen

Goede en goed passende schoenen zijn belangrijk voor uw voeten. U kunt dan ook het beste in de namiddag schoenen kopen. In de loop van de dag kunnen uw voeten namelijk een beetje opzwellen. Op die manier voorkomt u onnodig knellende schoenen en ……voetproblemen.

Schimmelinfectie aan de huid of nagels

Er bestaan vele duizenden soorten schimmels. Voetschimmel kan zich presenteren als nattende schilferende plekken tussen de tenen. Deze vorm wordt ook wel ‘zwemmerseczeem ’genoemd omdat het vaak bij sporters wordt gezien. Een andere vorm die tegelijk met zwemmerseczeem kan voorkomen zijn rode vlekken met een schilferend randje vooral aan de zijkant van de voeten.

Hoe voorkom ik een voetschimmel?

Na het douchen of baden de voeten goed drogen, draag badslippers in openbare ruimtes, katoenen of wollen sokken dragen (deze voorkomen transpiratie) en draag schoenen van een ventilerend materiaal. (leer, linnen of open schoenen)

Hoe voorkom ik een schimmelnagel?

De meeste nagelschimmels worden veroorzaakt door de algemeen voorkomende huidschimmel Trichophyton rubrum (70%), en Trichophyton mentagrophytes (20%). De overige 10% veroorzakers omvat o.a. candidasoorten. Vermoed wordt dat de meeste schimmelnagels hun oorsprong vinden in een schimmelinfectie van de huid die overslaat op de nagelplaat.

Contact opnemen

Voet & Meer
Oude Almeloseweg 101
7622 CC  Borne
Nederland
T: (06) 51 02 67 96
E: info@voet-meer.nl